Mi az az elektronikus építési napló?


2013 október elseje után kezdődő építkezésekhez (általános épületeknél), melyek építési engedélyhez voltak kötve, már nem papír alapú, hanem internetes felületen létrehozott naplót kell nyitni. Ez két lépésből áll, naplóigénylésből és főnapló nyitás(ok)ból.

Ennél a pontnál kezdődhet meg ténylegesen a kivitelezés - és ettől a ponttól az építtető eleget tett az első kötelezettségének: naplófelületet biztosított a vállalkozónak, vagy cégnek.

Már ezeket a lépéseket is át tudjuk vállalni megbízásos formában és ettől a ponttól kezdve végezzük az építtető további, kötelező feladatait. Kapcsolatban maradunk megbízónkkal és ha szükséges bejegyzéseket teszünk, dokumentumokat töltünk fel, vállalkozókat, cégeket hívunk meg új fő-, vagy alnaplókba, stb.

Építési engedély, helyett egyszerű bejelentés.

2013 október elseje után kezdődő építkezésekhez (általános épületeknél), melyek építési engedélyhez voltak kötve, már nem papír alapú, hanem internetes felületen létrehozott naplót kell nyitni. Idáig tudjuk!
De!
2016 július 1-e után már nem kell építési engedélyt kérni a 300 m2 alatti, új építésű lakóépületekhez!
2017 tavaszától már a 300 m2 feletti lakóépületek is ebbe a körbe tartoznak, feltéve, hogy nem többlakásos és a tulajdonos saját használatában marad.
Ezekhez ún. egyszerű bejelentési eljárás szükséges!
2017 január 1-étől az ilyen építkezésekhez a kivitelezőknek, ha nem alvállalkozók, és a tervezőnek is, kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.
Az egyszerű bejelentéshez ugyanúgy teljes tervdokumentációt kell készíttetnünk egy építésztervezővel! ( Aki bevon a tervezésbe egy statikust és egy épületgépészt is)
Az valóban igaz, hogy nem kell engedély, de tervek ugyanúgy kellenek!
Ugyanúgy kell tervezőcsapat, sőt, több feladatuk is van, mint régebben. Kötelezően el kell vállalniuk a kivitelezés alatt a " tervezői művezető" szerepet. Valóban nem kapunk a hatóságtól jogerős határozatot, de a dokumentálás ugyanolyan alapos és részletes, kell, hogy legyen!
Ha eljutunk odáig, hogy van tervünk, akkor jön az első változás:
Ekkor kell e-napló igénylést kezdeményeznünk. (és oda kell feltölteni, a régebben építési engedély iránti kérelemnek nevezett és az Építésügyi Hatósághoz benyújtott dokumentációt)
Erről értesül a tervezőnk, akinek elvileg van ügyfélkapuja, így feltölti a megfelelő helyre az elkészült rajzokat, számításokat, stb. Ezt csak ő végezheti el!
Neki is kell rendelkeznie felelősségbiztosítással, aminek igazolását szintén feltölti az online tárhelyre.
Az építtető ekkor megigényelheti a naplót
Itt kell elkezdeni számolni a napokat, mert ettől számítva 15 naptári nap múlva, el lehet kezdeni az építkezést. 
A másik fontos változás, hogy ha kivitelezés közben eltérünk az eredeti tervektől, új rajzokat kell a tervezőnek feltölteni és a rá következő napon folytathatjuk a kivitelezési munkát! 

Ezeket a lépéseket is át tudjuk vállalni megbízásos formában és ettől a ponttól kezdve végezzük az építtető további, kötelező feladatait. Kapcsolatban maradunk megbízónkkal és ha szükséges bejegyzéseket teszünk, dokumentumokat töltünk fel, vállalkozókat, cégeket hívunk meg új fő-, vagy alnaplókba, munkaterületet adunk át és veszünk vissza, stb.

SZOLGÁLTATÁSAINK:


Felelős műszaki vezetést gépészeti és villanyszerelési munkák kivételével, minden egyéb magasépítési munkákra tudok vállalni. Elsősorban a Dunakanyarban és Budapesten.

Tanácsadás naplózással kapcsolatban a kivitelezés szereplőinek lehetséges. Ez irodai tevékenység, előre megbeszélt időpont alapján történik. Óradíja               3000 ft.


Naplókezelési szolgáltatásunkba tartozik a napijelentések megtétele, dokumentumok fel és letöltése, munkaterület átadások, fő és alnapló nyitás-zárás, stb. Napidíja 800 ft, havidíja 16000 ft.

Mobirise Web Site Builder